Met Big Data-technologieën brengt CoVadem actuele vaarwaterdiepten in kaart. Dat doen we door data uit een ‘varend meetnet’ van schepen te combineren met slimme computerprogramma’s en unieke algoritmen. 

Alle schepen die bij CoVadem zijn aangesloten hebben sensoren aan boord. Op een centrale server verwerken, analyseren en verrijken we alle data die we vanaf deze schepen binnenkrijgen. Zo genereren we real-time diepte-informatie en waterstandvoorspellingen voor ieder traject. Abonnees van CoVadem hebben continu toegang tot die informatie, bijvoorbeeld in de vorm van elektronische vaarkaarten.

Momenteel zijn al ruim 50 schepen uitgerust met de technieken van CoVadem. Daarmee is een goede afdekking van de belangrijke internationale vaarwegen slechts een kwestie van tijd. Hoe meer schepen deelnemen, des te sneller het netwerk zich uitbreidt en hoe nauwkeuriger het systeem wordt. Bovendien biedt CoVadem een geautomatiseerd reis- en prestatielogboek. Zo profiteer je als deelnemer direct van een uitgebreid inzicht in de prestaties van je schip.

Dataverzameling aan boord

Aan boord meten we verschillende soorten gegevens. Met je bestaande dieptemeter wordt de kielspeling onder het schip geregistreerd. De GPS meet de scheepspositie in het vaarwater, en een beladingsmeter registreert de statische inzinking van het schip.

Voor zulke metingen zijn meestal geen extra sensoren nodig, omdat die al aan boord aanwezig zijn. Het enige dat nodig is, is de CoVadem Box: een kastje dat de gegevens van bestaande sensoren combineert en verstuurt naar de CoVadem cloud.

Aan ieder metend schip geven we een CoVadem Box in bruikleen. Wanneer u besluit deel te nemen aan CoVadem, nemen wij contact met u op voor de installatie van de Box. Het de kosten van het gebruik en de installatie van de Box zijn inbegrepen bij uw deelname. De CoVadem Box blijft eigendom van CoVadem.

Dataverwerking in de cloud

Alle sensordata wordt verzameld in de CoVadem Box, die de gegevens doorstuurt naar een server op de wal. Daar vertalen we de metingen in waterdieptes, waarbij we ook rekening houden met de dynamische beweging van het schip. Door de gegevens van alle schepen gezamenlijk te verwerken, genereren we actuele en accurate waterdiepten. Die waterdiepten verrijken we met voorspellingen op basis van hydrodynamische modellen.

Inzicht in verrijkte data met de CoVadem Dashboards

Als abonnee heb je continu toegang tot verrijkte diepte-informatie via het CoVadem-platform. Zo beschik je tijdens beladen van je schip over de meest actuele dieptewaarnemingen en voorspellingen voor de route die je gaat varen. Lading achterlaten is daardoor onnodig, en je voorkomt dat je onderweg moet lichten. Ook kun je de vaarsnelheid en jouw positie op de rivier beter afstemmen op de waterdiepte. 

Daarnaast kun je zelf jouw account uitbreiden met een slimme prestatiemonitor via het CoVadem-platform. Zo krijgt je niet alleen inzicht in het totale brandstofverbruik en de totale transportprestatie, maar ook in de omstandigheden waaronder die prestaties gerealiseerd zijn. Ook kun je met dit dashboard je prestaties anoniem vergelijken met anderen. Dat levert nieuwe inzichten op die zich eenvoudig laten vertalen in concrete verbeteringen.

Wat gebeurt er met je data?

Je wilt niet dat jouw gegevens ongemerkt bij een andere partij terecht komen. Dat begrijpen we heel goed. We hebben CoVadem dan ook zo opgezet dat jij altijd zelf aan het roer staat. Jij hebt als enige de zeggenschap over de gegevens die tot jouw bedrijf te herleiden zijn. Je bepaalt zelf of je deze gegevens met andere personen of organisaties wilt delen, en welke toepassingen van CoVadem toegang hebben tot je data. Bij CoVadem blijf jij de baas over jouw data.

Veilig gegevens delen met derden

Daarnaast begrijpen we dat je je als ondernemer niet wilt vastleggen op één oplossing. Wat als iemand anders een slimmere applicatie maakt? Dan wil je daar je voordeel mee kunnen doen. Daarom kun je via CoVadem veilig je metingen delen met derden. Als je een overeenkomst hebt met een derde partij, kun je die met één muisklik toegang geven tot jouw data.

Extra sensoren aansluiten

Wil je voor een project van het EICB ook het asvermogen monitoren? Of neem je deel aan een project van BLN om emissies te monitoren? Dan kun je de benodigde sensoren aansluiten op de CoVadem Box. Zo heb je maar één kastje nodig. Via het CoVadem-platform houd je het overzicht over de instanties en organisaties die met jouw gegevens werken. Voor het aansluiten van extra sensoren brengen we eenmalige installatiekosten in rekening. Daarnaast zijn er abonnementskosten voor het beheer en het beschikbaar stellen van de data. Gelukkig kun je die kosten meestal verhalen op het project of de organisatie aan wie je de gegevens levert.