CoVadem werkt aan oplossing voor de tankvaart middels LOCOPIAS

Voor deelname aan CoVadem moet een schip naast een dieptemeter en een gps ook een sensor hebben die diepgang en trim van het schip meet in stilliggende conditie. Dat gegeven wordt door de slimme CoVadem-algoritmen gebruikt om te bepalen hoe diep de sensor (transducer) van de dieptemeter in het water zit. In combinatie met een geavanceerde hydrodynamische tool wordt vervolgens op basis van de specifieke eigenschappen van elk schip continue bepaald wat de waterdiepte is.

Bovenstaande figuur laat zien hoe het schip als gevolg van squat en trim tijdens het varen dieper komt te liggen. Hoeveel? Dat hangt verschilt per schip en omgeving. Het slimme CoVadem algoritme ‘virtual ship’ berekent continue en per schip die waarden. Voor de bepaling van de diepgang kan naar verwachting vanaf eind 2017 ook LOCOPIAS worden gebruikt als bron.

Bovenstaande figuur laat zien hoe het schip als gevolg van squat en trim tijdens het varen dieper komt te liggen. Hoeveel? Dat hangt verschilt per schip en omgeving. Het slimme CoVadem algoritme ‘virtual ship’ berekent continue en per schip die waarden. Voor de bepaling van de diepgang kan naar verwachting vanaf eind 2017 ook LOCOPIAS worden gebruikt als bron.

Tot nu toe maken we daarvoor gebruik van beladingsmeters. Nu zijn beladingsmeters erg kostbaar en niet iedereen heeft er een. Buiten de containervaart komen ze beduidend minder voor. Daarom zoekt CoVadem voortdurend naar alternatieven voor beladingsmeters. 

Bespreking aan boord Mts. Aquamarin

Bespreking aan boord Mts. Aquamarin

Om die reden hebben we recent aan boord van de Aquamarin van binnenvaartondernemer Johnny van Goor gesproken met Herbert Koelman van SARC. SARC is leverancier van het programma LocoPias dat in de tankvaart veel gebruikt wordt voor het berekenen van stabiliteit.
 

LOCOPIAS aan boord Mts Aquamarin

LOCOPIAS aan boord Mts Aquamarin

Uit de verkenning met SARC aan boord van de Aquamarin bleek  dat het relatief eenvoudig mogelijk moet zijn om samen een laagdrempelige oplossing te ontwikkelen voor de tankvaart. We hopen die snel te kunnen introduceren. Dat pakken we na de zomer op.  Nog voor het einde van het jaar willen we een betaalbare oplossing hebben om ook de tankvaart op te nemen in de vloot van CoVadem schepen.